Project Winnerz
The next generation on “WinnerZ”
Tijdens de Young Jazz Night van het festival Heerlen Jazzt 17 November 2017, vindt een bijzondere ontmoeting plaats. De winnaars van de Young Talent Jazz Award komen die middag bij elkaar, ieder heeft een stuk muziek mee. Deze gaan ze samen spelen en opnemen. Zo ontstaat ”WinnerZ”. Een repetitie in de middaguren, nog diezelfde avond staan ze allemaal op het podium. Het resultaat: de CD “WinnerZ”: een live opname met publiek.
On “WinnerZ”
Jérôme Cardynaals Drums (2,4,5,6,9) percussion (7)
Simon Oslender Hammond
Justin van Uum Bass
Daniel Jonkers Drums (1,3,7,8)
Rob Reyners Vocal
Dave Vreuls Trumpet/Flugelhorn
Christian Martens Sax
Robert van der Padt Piano
“WinnerZ” Produced by Jo Dautzenberg and Marc Huynen
Recorded by Marc Huynen at Cultuurhuis Heerlen , 17 nov 2017
Mixed by Marc Huynen at Studio Plautus
Mastered by Frans Bronzwaer/Twin Studio
Jérõme Cardynaals (Maastricht, 1996), winnaar 2009. De energie spat ervanaf bij Jérõme Cardynaals. New Orleans, Funk, Big Band, Jazz, het vonkt; durf, timing en spirit, steeds ten dienste van de muziek en de band. Pittig en vol zelfvertrouwen, maar vooral “in the pocket” , profileert hij zichzelf op alle denkbare podia. “Ik probeer muzikant te zijn en geen drummer. Ik denk eerder aan de muziek dan aan een vorm die zich blijft herhalen.” Jérõme “gets” de “groove” en heeft onbetwist de vaardigheden om een band naar de top te leiden.
Justin van Uum (Meerssen, 1989), winnaar 2011. Justin van Uum begon tijdens zijn tienerjaren met het bespelen van de basgitaar. Hij raakte zo verbonden met dit instrument dat hij besloot om muziek te gaan studeren aan het Conservatorium te Maastricht. Na het succesvol afsluiten van zijn bachelor basgitaar in 2012, volgde hij nog een master contrabas bij de gerenommeerde bassist Philippe Aerts. Deze studie sloot hij succesvol af in 2014.
Door zijn ontwikkeling en veelzijdigheid op zowel basgitaar en contrabas was Justin van Uum een veelgevraagde muzikant in de Euregio. Hij speelde in verschillende vaste en
gelegenheidsbezettingen. Van coverband tot moderne jazz, van bigband tot rock, van harmonieorkest tot studiosessies.
Justin van Uum is overleden op 26 maart 2018.
Daniel Jonkers (Geleen, 1993), winnaar 2014. Tegenwoordig al een paar jaar woonachtig in Brussel. “Een grote stad heeft veel voordelen, het is centraal gelegen, er zijn veel muzikanten en veel speelplekken.” Uitwisseling met andere musici vindt hij belangrijk. Daniel is actief in de jazz, impro en alternatieve pop scene in België en Nederland. Hij heeft meerdere albums opgenomen en opgetreden/tours gedaan door heel Europa en onlangs zelfs China.
Daniel is vooral actief als “sideman”, speelt met veel muzikanten van zijn generatie en wil het gevoel voor lyric en poëzie in zijn spel leggen. Daarnaast werkt hij tegenwoordig ook als componist aan zijn eigen muziek in een eigen band. “Dat is wat ik doe, zo veel mogelijk spelen en de master opleiding Brussel volgen en dan als drummer het beroep in!”
Robert van der Padt (Maastricht, 1991), winnaar 2017. Begint zijn carrière meer dan 10 jaar geleden in Maastricht als pianist van de Slim Vitzkids en Slim/Kumulus Big Band. De prijs betekend voor Robert vooral erkenning: “Ik heb vaker meegedaan en mijn nek uitgestoken. Uiteindelijk solo de prijs gewonnen. Ik ben enorm blij met deze profilering.”
Hij is ambitieus. Hij vertrekt naar de randstad en behaalt zijn bachelor bij Bert van den Brink, gevolgd door zijn Master bij Jeroen van Vliet. In die jaren ontwikkelt hij zich als componist en woont hij sinds 2017 in New York. Hij is actief als bandleider van Tyranni Flock, als Booking Agent op het Conservatorium Maastricht en voor zijn eigen ‘Bird Call Bookings’.
Simon Oslender (Aken, 1998), winnaar 2010. Hij is dan 12 jaar. Simon is van vele markten thuis. Hij groeit op in een muzikale omgeving en maakt zich al snel diverse instrumenten eigen. Hij volgt een klassieke piano opleiding en raakt in de ban van het Hammond Orgel. Hij wint diverse prijzen o.a. Prinses Christina Concours en vormt het duo “Twogether” met zijn maat drummer Jerome Cardinaals. Hij treedt tegenwoordig op als begeleider van vele artiesten in geheel Europa en is een veel gevraagd session muzikant. Simon Oslender is uit gegroeid tot een van de grootste talenten van de nieuwe generatie Europese Hammond Organisten. Zijn missie: “Make the world a more soulful place and spread love through music.”
Rob Reyners (Roermond, 1991), winnaar 2013. Studeert Jazz Zang en Docent Muziek aan het Conservatorium te Maastricht. Rob blijkt een duizendpoot; zingen, dirigeren, bugel, trompet en piano spelen, theater maken, sketches en gedichten schrijven, componeren, arrangeren en les geven. Performance is een van zijn bijzondere krachten.
“Ik deed op goed geluk mee voor ’t plezier, het was toeval, ik won. Opeens stond daar Eric Vloeimans en reikte mij de prijs uit.” Tegenwoordig wil Rob met combinatie pop en jazz, eigen muziek cross-overs. Interdisciplinair bezig zijn, en vooral multi –stilistisch. De toekomst: jazzconcerten zijn puur en worden goed bezocht. Klimaat in Limburg laatste jaren enorm gegroeid, jongeren krijgen steeds meer kansen om zich te profileren, het gaat de goede kant op. “Ik geef muziekles en maak eigen muziek. Ik zet in op meerdere terreinen, eigen muziek blijft belangrijk daarin kun je extra gevoel kwijt.” Zakelijk en kunstzinnig combineren zou volgens Rob meer aandacht moeten krijgen in de opleiding. “Je marktwaarde leren ontdekken en verbeteren bijvoorbeeld door workshops. Je bent een product. Heeft een organisatie geen geld? Zoek dan iemand anders.”
Dave Vreuls (Maastricht, 1994), winnaar 2016. Dave begon in 2012 aan het Maastricht Conservatorium bij docent Rob Bruynen en zette zijn opleiding door aan het Conservatorium Amsterdam bij o.a. trompettist Ruud Breuls. Hij is momenteel actief in diverse bezettingen. Dave Vreuls is in 2017 ingelijfd door de hoog aangeschreven Danish Radio Big Band uit Kopenhagen. Naar verluidt, wacht Dave een grote toekomst als trompettist.
Uit het rapport van de Jury:
Een gezonde portie bravoure doet muziek echter geen kwaad. Een instrumentalist moet risico’s durven nemen. De winnaar is zo iemand die zijn nek durft uit te steken. Een muzikale atleet die de lat op een hoogte durft te leggen.
foto: Marc Huynen, recording Cultuurhuis 17 November 2017
Christian Martens (Geleen, 1994), won de aanmoedigingsprijs als 14 jarige in 2008. Is nu 23 jaar. Begon 17 jaar geleden met klassiek piano en saxofoon. Komt er gaandeweg achter dat zijn grote passie bij de lichte muziek ligt. Studeert tegenwoordig aan het Conservatorium te Amsterdam afdeling lichte muziek met als hoofdvak Saxofoon. Hij neemt daarnaast nog pianolessen op conservatorium en privélessen op dwarsfluit en basgitaar, kortom een All-Round musicus. Hij speelt in diverse bands en houdt van het mengen van muziekstijlen.
“Winnen was bijzonder, had ik niet verwacht. Ik stond opeens op North Sea voor kids, te spelen, te gek gewoon.” Ik kon een eigen stuk uitkiezen voor deze CD. Ik ben zeer blij met eindresultaat van “Winners”. Christian gaat zich in 2018 vooral richten op afstuderen.
De aanmoedigingsprijs werd eveneens gewonnen door zangeres Ryanne de Bie in 2014 en Saxofonist Jard Frielinck in 2017 (foto uitreiking oorkonde door voorzitter Heerlen Jazz, Cas Trausel).
Eujazz Young Talent Award
Geschiedenis.
In 2009 is de Eujazz Young Talent Award op initiatief van Stichting Pro2 in het leven geroepen. Het is een prijs voor aankomende, jonge musici die jazzmuziek beoefenen op een bijzonder niveau of talent hebben om een bijzonder niveau te bereiken. Stichting Heerlen Jazz, Stichting Pro 2 en festivalorganisaties in de Euregio, waaronder Jazz Maastricht en Heerlen Jazzt hebben onderling afspraken gemaakt over de frequentie en de voortgang van dit project. De Eujazz Young Talent award heeft door de komst van de Heerlen Jazzmaand zijn plek verworven. De Award wordt vanaf 2018 uitgereikt door SLIM de Stichting voor de geïmproviseerde muziek in Limburg en georganiseerd in samenwerking met Stichting Heerlen Jazz.
Meerwaarde.
Een enorme stimulans, erkenning en uitdaging. Speelervaring opdoen. De winnaars tot heden zullen het beamen. Meedoen met de competitie, de drempel overwinnen, het podium betreden, het voorspelen voor de jury, de betekenis van de publiciteit. De winnaar, speelden voor een volle zaal tijdens de prijsuitreiking en scoorde 16.000 Facebook kijkers. Een dag later op Jazz-out spelen voor 1500 mensen en maakt nu zijn opwachting op diverse Podia in Belgisch en Nederlands Limburg. Euregionale uitwisseling onder musici en podia willen wij in deze nieuwe stijl opzet bevorderen.
Winnaar zijn, de prijs en de erkenning die daarmee samenhangt, betekent een impuls voor de jonge talenten en de podia die zoeken naar vernieuwing en naar “the next generation.”
Resultaat.
Na een aantal jaren, vanaf 2009, is het interessant om een overzicht samen te stellen van wat de winnaars zoal produceerden. De resultaten van diverse opnames en live opnames zijn tijdens Heerlen Jazzt november 2017 in een overzichtelijk representatieve productie gebundeld. De productie toont niet alleen de kwaliteit van de winnaars die te horen zijn, maar geeft ook een beeld van “the next generation” wat en door wie gepresteerd wordt in de Provincie Limburg.
Vaste Jury leden: Tim Daemen (BEL), Walter Hennecken (DUI), Paul van der Steen (NL), (incidenteel) Jan Formannoy (NL) en Gero Körner (DUI). Organisatie van 2009 t/m 2017 Marc Huynen en Jo Dautzenberg, in opdracht van Stichting Heerlen jazz.
Titel: “snap your fingers”
Materiaal: brons
Techniek: het beeldje is gegoten volgens de cire perdue techniek, ook wel
verloren was methode genoemd.
Bewerking: de kleur “patine” is aangebracht met kopernitraat en
zwavellever. Met deze chemicaliën wordt het verouderingsproces versneld,
het effect is alsof het beeld jaren in de grond heeft gelegen…
Waarde: ongeveer € 1600.
“Achter mij een levensgrote banner met daarop uitgebeeld een mager mannetje op een kleine sokkel, voorzien van de tekst ‘Heerlen Jazzt…Award’. ‘Snap your fingers’, luidt het onderschrift. Deze keer geen mannetje met een trompet, sax of gitaar, maar een dun kereltje met een wilde kop haar, die vrolijk de wereld inkijkt. Zijn vingers ‘snappen’ over elkaar op de 2e en 4e maat. Het is niet toevallig dat het kereltje model staat voor Heerlen Jazzt. Met dank aan beeldend kunstenaar Marc Truijen.”
Colofon
Produced by Jo Dautzenberg and Marc Huynen
Recorded by Marc Huynen at Cultuurhuis Heerlen , 17 nov 2018
Mixed by Marc Huynen at Studio Plautus
Mastered by Frans Bronzwaer/Twin Studio
Technic: Kaj Kelderman
Location Cultuurhuis Heerlen , November 2017
Photo’s November 2017: Nicole Bolton
Design : Marcel vander Heyden
“snap your fingers” by Marc Truyen
Story/interviews : Jo Dautzenberg
SLIM stichting Geïmproviseerde muziek Limburg /Stichting Heerlen Jazz.
© SLIM 2018